Ga naar de inhoud
Home » Alles over het meten van de afstand tijdens het hardlopen

Alles over het meten van de afstand tijdens het hardlopen

  Bij de 15km van de gecertificeerde. Zevenheuvelenloop meten ze de afstand officieel. Daardoor hoef je je tijdens het hardlopen niet druk te maken of de afstand klopt.

  De afstand meten bij het hardlopen, het blijft een interessant onderwerp. In dit artikel beantwoorden we drie vragen over het meten van de afstand van je hardlooprondje. Dat zijn de volgende vragen:

  • Hoe meet je de afstand van een bepaalde ronde die je bedacht hebt?
  • Hoe kun je de afstand tijdens het hardlopen bijhouden?
  • Klopt de afstand van de wedstrijd die ik gelopen heb wel?

  De afstand meten voor je training

  Of je nu een beginner bent die net begint met hardlopen of een doorgewinterde hardloper die traint voor een marathon, het bepalen van de afstand van je route is essentieel voor een goede training. Je wil namelijk niet op enkele kilometers van je huis al klaar zijn met de training.

  Er zijn verschillende manieren om de afstand van je hardlooproute te meten, afhankelijk van je voorkeur en beschikbare hulpmiddelen. Een van de meest toegankelijke methoden is het gebruik van online kaartapplicaties. Het makkelijkst is de website afstandmeten.nl, hierop kun je de bedachte route uittekenen. De betaalde versie van Strava heeft ook een routemaker, evenals de websites van de verschillende merken hardloophorloges (Garmin, Polar etc.). Met deze tools kun je eenvoudig je route plannen en de geschatte afstand bekijken voordat je daadwerkelijk begint met hardlopen.

  Het meten van de afstand tijdens het hardlopen

  Het meten van de afstand (en snelheid) tijdens het hardlopen is belangrijk om je voortgang bij te houden en specifiek te trainen. Gelukkig zijn er verschillende handige methoden en technologieën beschikbaar om dit te doen.

  1. GPS-horloges: Een van de meest populaire en nauwkeurige manieren om de afstand tijdens het hardlopen te meten, is door gebruik te maken van een sporthorloge met GPS. Deze horloges gebruiken satellieten om je exacte locatie te volgen terwijl je rent. Daardoor kunnen ze behoorlijk nauwkeurig de afstand, snelheid en route van je hardloopsessie registreren. Op het vlakke in de zon zal je GPS horloge beter zijn dan in de bergen, in het bos of als het erg bewolkt is.
  2. Hardloop-apps: Dezelfde functionaliteit die op GPS-horloges zit, zit ook in je telefoon. Er zijn diverse hardloopapps die ook je afstand en snelheid bijhouden. Populaire hardloop-apps zoals Strava en Runkeeper bieden uitgebreide analyses van je training, waardoor je achteraf weet hoe ver je gelopen hebt.
  3. Stappentellers: Voor hardlopers die geen behoefte hebben aan geavanceerde functies zoals GPS-tracking, maar die wel een grove indicatie willen hebben, die kunnen een stappenteller overwegen. Hoewel ze veel minder nauwkeurig zijn dan GPS-horloges, kunnen ze wel een redelijke indicatie geven. Het voordeel van een stappenteller is dat ze een stuk goedkoper zijn dan een GPS-horloge en dat je je telefoon niet mee hoeft te nemen.

  De afstand bij een wedstrijd, klopt die wel?

  In de wereld van hardloopwedstrijden kan het meten van de afstand soms voor verwarring zorgen. Je komt over de finish van een 10 km, maar je horloge geeft slecht 9,8 km aan. Of misschien zelfs wel 10,2 km. Hoewel je misschien vertrouwt op je GPS-horloge om je afstand tijdens trainingen te meten, kan het zijn dat de afstand die het aangeeft niet altijd overeenkomt met de werkelijke afstand die je gelopen hebt.

  Voor wie absolute nauwkeurigheid belangrijk is, zijn er officieel gecertificeerde parcoursen beschikbaar op de website van de Atletiekunie. Deze parcoursen zijn zorgvuldig gemeten en gecertificeerd door de Atletiekunie. Dit zorgt ervoor dat je kunt vertrouwen op de nauwkeurigheid van de afstand tijdens je wedstrijd. Staat je wedstrijd niet op deze lijst, dan kan het zo zijn dat de afstand inderdaad niet helemaal klopt.

  GPS-horloges zijn over het algemeen zeer nauwkeurig, maar ze zijn niet perfect. Factoren zoals gebouwen, bomen en slechte weersomstandigheden kunnen de signaalontvangst verstoren. Daardoor meet je horloge mogelijk een iets afwijkende afstand. Dit leidt tot verschillen tussen de gemeten afstand en de werkelijke afstand van het parcours. Wil je zeker zijn dat de afstand van je wedstrijd klopt, loop dan een gecertificeerde wedstrijd!

  Lees ook: 14 tips voor beginners bij hun eerste hardloopwedstrijd!