Ga naar de inhoud
Home » Hardlopen in Valencia

Hardlopen in Valencia

  Hardlopen in Valencia voor de Hémisferic in de "Ciudad de las Artes y las Ciencias".

  Afgelopen week heb ik de prachtige stad Valencia ontdekt. Naast alle culturele hoogtepunten is ook het hardlopen in Valencia zeker een aanrader. Valencia noemt zich niet voor niks de stad van het hardlopen (Ciudad del Running ). Als je dit artikel leest dan ben of ga je waarschijnlijk naar Valencia voor een citytrip of vakantie. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en geef ik je tips voor het hardlopen in deze stad.

  Hardlooproutes in Valencia

  Valencia biedt een scala aan hardlooproutes die zowel voor de doorgewinterde atleet als de recreatieve jogger geschikt zijn. In tegenstelling tot veel andere steden in Spanje is Valencia erg vlak, waardoor je niet echt rekening hoeft te houden met hoogteverschillen in je rondje. Hieronder staan enkele van de populairste plekken om je kilometers te maken.

  turia tuinen

  De Turia tuinen (Jardín del Turia) omringt het oude centrum aan de noordkant. Dit park is bijna 9km van oost naar west en is volledig autovrij. Vroeger liep hier de rivier Turia, maar nadat die drooggelegd is hebben de Spanjaarden er een park van gemaakt.

  Deze groene oase biedt kilometers aan goede paden met veel bomen, bloemen en fonteinen. De uitgestrekte paden maken het gemakkelijk om je eigen route te kiezen en te genieten van de frisse lucht, ondanks dat je middenin de stad zit. Voor de warme dagen staan er ook diverse kraantjes in de Turia tuinen waardoor je een bidon kan bijvullen tijdens je duurloop.

  Dwars door het park loopt zelfs een pad van 5km speciaal voor hardlopers. Bij dit pad staan bordjes met verboden voor wandelaars en fietsers. De ondergrond is een soort gravel wat zelfs nog een beetje demping geeft! Op het pad staat ook bij elke 100 meter een bordje met hoe ver je bent zoals op de foto hieronder. Wanneer je aan de oostkant van het park bent is het zeker even de moeite waard om de oversteek te maken naar het “Ciudad de las Artes y las Ciencias” met prachtige moderne gebouwen.

  Kilometer bordje van het hardlooppad in het Turia park in Valencia.

  Vanuit het centrum loop je het makkelijkst naar het Turia park over de Gran Vía del Marqués del Turia. In het midden van deze straat loopt een groenstrook waarbij je over vele zebrapaden vrij snel bij het park komt. Hierdoor heb je weinig last van alle verkeerslichten in de stad. Een ander alternatief is de Gran Via de Ferran el Catòlic.

  Cabecera park

  Alleen hardlopen in het Cabecera park (Parc de Capçalera) zou ik je niet aanraden, gezien de beperkte grootte van het park. Echter sluit de oostkant van dit park aan op de Turia tuinen. Loop je dus in de Turia tuinen, dan is het zeker de moeite waard om ook even de doorsteek te maken naar dit park.

  Langs de kust

  Voor de hardlopers die houden van een zeebriesje en de geluiden van golven op de achtergrond, is de strandpromenade van Valencia de place to be. Loop langs de uitgestrekte stranden en geniet van het schitterende uitzicht op de Middellandse Zee. Het zand kan een extra dimensie aan je training geven, maar ook de verharde boulevard is goed begaanbaar. Het is ook leuk om de doorsteek langs de haven te maken.

  Wedstrijden in Valencia

  Wil je meer dan alleen trainen in Valencia en lijkt het je leuk om ook aan een wedstrijd mee te doen? Kijk dan eens naar onderstaande opties. Vanwege de vlakke stad en het goede winterse weer worden er jaarlijks toptijden gelopen op wedstrijden in Valencia waaronder

  1. Marathon van Valencia: De marathon is de bekendste wedstrijd van Valencia. Deze vindt jaarlijks eind november of begin december plaats. Na Parijs, Londen en Berlijn is dit de grootste marathon van Europa en dus ook de grootste van Spanje. Tijdens dit evenement vindt er ook een 10 km plaats. De inschrijving voor dit evenement zit vaak wel snel vol, dus kijk op tijd wanneer je je moet inschrijven.
  2. Halve marathon: De Trinidad Alfonso Zurich halve marathon van Valencia vindt jaarlijks plaats in oktober. Vanuit dezelfde organisatie als de hele marathon wordt dit evenement georganiseerd. De route van de halve marathon gaat langs vele iconische trekpleisters van de stad.
  3. Andere wedstrijden: In Valencia vinden nog heel veel andere evenementen plaats. Dit zijn er te veel om in dit overzicht op te nemen. Dit zijn naast reguliere wedstrijden bijvoorbeeld ook colour runs, ladies runs etc. Bekijk op alle wedstrijden op de hardloopkalender van Valencia.

  Hardlooptips voor Valencia

  Hardlopen in het Turia park voor Palau de la Música de València.
  • Zelf was ik in januari in Valencia en was de temperatuur goed te doen. Wanneer het warmer is, kies dan voor de vroege ochtenden of late avonden om de hitte te vermijden.
  • Neem wat water mee, vooral op warme dagen. Je flesje kun je bijvullen in de Turia tuinen.
  • Bescherm jezelf tegen de zon met een goede zonnebrandcrème.
  • Respecteer verkeersregels. Het wordt niet gewaardeerd als je hardloopt op het fietspad. Kies in plaats daarvan de voetpaden of het speciale hardlooppad in het Turia park.
  • Kijk of er een leuk evenement is en overweeg om zelf deel te nemen aan een lokale hardloopwedstrijd.
  • Vergeet niet je hardloopschoenen en sportkleding in te pakken!

  Valencia verkennen met een local

  Als gelicenseerde stadsgids en eigenaar van Tours in Valencia, ben je bij Suzie aan het juiste adres voor leuke tours en activiteiten. Wandel zelf een leuke audio tour, of ga mee met een fietstour of tapastour. Ze heeft ook een gratis app ontwikkeld genaamd “Valencia Tips” met talloze aanbevelingen om jouw verblijf in deze zonnige stad nog aangenamer te maken.