Ga naar de inhoud
Home » Starten met “Loopplan”

Starten met “Loopplan”

  Foto Jurian Onderdijk start 400m sprint

  Begin oktober was ik aan de beurt. Wat zondags begon met hoofdpijn en het niet warm kunnen krijgen, resulteerde in twee dikke rode strepen op de coronatest op maandagochtend. Ruim 2,5 jaar had ik het kunnen ontwijken, maar nu moest ik er toch echt aan geloven: Waar ik normaal toch wel minimaal vier keer in de week sport, was dat nu echt onmogelijk. Voor het eerst sinds december 2018 (ziekte van Pfeiffer) had ik een weektotaal van 0 minuten in mijn statistieken op Strava.

  Tijd over

  Na de eerste week niet kunnen sporten vanwege Corona, merkte ik dat mijn lichaam nog lang niet in orde was. Sporten zat er nog niet in, dus dan ga je je week anders vullen. Mijn seizoen liep al niet zoals ik zou willen. Daarom was ik al aan het kijken wat ik anders kon gaan doen zodat ik er in 2023 weer zou staan. Met de extra tijd ben ik in het hardlopen op vermogen gedoken. Ik had er in de afgelopen jaren al eens van gehoord, maar eigenlijk had ik nooit de tijd genomen om er echt goed naar te kijken. Daarnaast zag ik steeds meer mensen lopen met een vermogensmeter, maar als ik vroeg naar de ervaringen was eigenlijk altijd het antwoord:

  “Het is een leuk ding, maar eigenlijk moet ik eens goed uitzoeken hoe het echt werkt.”

  — Gemiddelde loper met vermogensmeter

  Nu de energie ontbrak om iets anders te doen dan op de bank zitten, had ik ruim de tijd om Google af te struinen en boeken te lezen. Waar ik eerst uitzocht hoe het überhaupt werkt, zocht ik al snel de voor- en nadelen op. Daarnaast heb ik de boeken Lopen op Vermogen en Hardlopen met Power! doorgespit. Wil je de diepte in en alle achtergronden snappen, dan is “Hardlopen met Power!” zeker een aanrader. Mijn eigen conclusie na het lezen van de verschillende bronnen: Er staat heel veel informatie online, maar het is OF dubieus qua betrouwbaarheid OF erg ingewikkeld om te lezen voor iemand die er nog niet diep in zit.

  Website: Loopplan!

  Vandaar dat ik tot het idee gekomen ben om zelf een vermogensmeter (waarover later meer) te bestellen en daarover te gaan schrijven. Heb ik er wat aan? Ik vermoed van wel, anders had ik hem niet aangeschaft. Echter kan ik die vraag nu nog niet beantwoorden. Het zal mij, en wie dit leest, in ieder geval meer duidelijkheid geven.

  Waar ik wel voor wil waken is overbelasting. Bij ‘blind’ lopen op een vermogensmeter ligt dat op de loer. Vandaar dat ik liever praat over lopen met vermogen dan lopen op vermogen. Voor mij blijft de hartslagmeter voorlopig echt nog onmisbaar, want mijn rusthartslag ligt ’s nachts nog steeds te hoog.