Ga naar de inhoud
Home » 5km test bij de Sintloop

5km test bij de Sintloop

  5km hardlopen kapot gaan bij de finish

  Afgelopen zaterdag was de Sintloop vanaf onze eigen baan in Heerde. Om de vermogenszones (en critical power) van de Stryd goed in te richten werd aangeraden om een 20 minuten testloop te doen. Gezien mijn 5km ongeveer zo lang duurt en ik ook wel eens wou weten wat ik kon heb ik me ingeschreven voor deze wedstrijd. Dus kon ik zaterdag aan de bak in de kou!

  2 minuten voor de start kreeg ik een melding op mijn horloge. Er stond alleen een keuzemenu, “Ja” of “Nee”. Ik koos voor ja waarna ik de melding kreeg: “Sensor gekoppeld”. Toen was ik er al bang voor, gaat dit wel goed… Heb ik nu niet de vermogensmeter van iemand anders gekoppeld? Tijd om het uit te zoeken was er niet meer, want binnen een minuut ging het startschot.

  Tijdens het lopen heb ik de kilometertijden geklokt aan de hand van de bordjes langs de route. Verder heb ik mijn horloge niet bekeken. Na de eerste km in 3:43 heb ik iets gas terug genomen met kilometers in 4:01 en 3:59. In de laatste 2 kilometer heb ik geprobeerd nog wat te versnellen, maar meer dan 3:56 en 3:48 zat er niet in. De eindtijd van 19:28 is ruim een minuut boven mijn pr, maar wel een tijd waar ik heel tevreden mee ben voor dit moment.

  Grafiek van een meetfout van de Stryd Next Gen vermogensmeter. De eerste minuten was er een verkeerde sensor gekoppeld aan mijn Garmin horloge.

  Maar toen ik thuis naar mijn data keek toen was al gauw duidelijk dat het niet klopte. Ondanks dat de eerste kilometer het snelst was, had ik daar het laagste vermogen per km. Kijkend naar het plaatje hierboven is er een hele duidelijke sprong te zien na ruim 4 minuten in zowel vermogen als cadans (en in een aantal andere meetwaardes). Vermoedelijk was ik toen buiten bereik gekomen van de andere Stryd en kreeg ik daarna mijn eigen waardes.

  Na contact te hebben opgenomen bleek dit inderdaad te kloppen. Na contact met de helpdesk van Stryd heb ik 2 dingen gedaan. Allereerst mijn Stryd gekoppeld op basis van het Ant-id, dit zou ervoor moeten zorgen dat het niet weer gebeurt. Daarnaast heb ik mijn eigen Stryd uitgelezen om de goede data te krijgen. Na wat gepuzzel lukte dat en leverde dat de volgende grafiek op.

  Stryd power profile van mijn 5km bij de Sintloop in Heerde.

  Een behoorlijk gelijkmatig inspanning met een wat sneller begin en eind leverde de 19:28 op. Wat me ook opvalt is dat ik in de tweede km met 411W meer vermogen heb geleverd dan in km 3 en 4 (395W). Desondanks was km 4 sneller dan de tweede km. Het hoogteverschil verklaart hierbij de verschillen in tijd. In de toekomst is het dus waarschijnlijk interessanter om aan het eind van de km naar mijn vermogen te kijken i.p.v. de tussentijd, maar dan moet ik eerst nog wat meer gevoel krijgen bij de verschillende vermogenswaardes.

  Nu eerst maar eens doortrainen en nieuwe doelen bedenken! Om echt te gaan trainen met de vermogens heb ik eerst nog wat extra training nodig om mijn ‘vermogensprofiel’ in kaart te brengen. Dit is na de corona in ieder geval een mooie basis om op door te bouwen richting mooie tijden in het voorjaar.