Ga naar de inhoud
Home » Welke vermogensmeter voor hardlopen

Welke vermogensmeter voor hardlopen

  Foto van start atletiekbaan voor hardlopen

  Er zijn verschillende vermogensmeters op de markt, maar welke vermogensmeter is het beste voor het hardlopen? Deze vraag probeer ik hieronder voor je te beantwoorden door de voor- en nadelen van de verschillende types op een rijtje te zetten. Uiteindelijk heb ik zelf de Stryd Next Gen besteld. In dit bericht vergelijk ik de verschillende opties en leg ik mijn eigen keuze uit.

  Het is wel goed om te beseffen dat, op het moment van schrijven, er geen enkele vermogensmeter is die het vermogen exact meet. Elke vermogensmeter op de huidige markt berekent, met behulp van verschillende accelerometers, een geschat vermogen. Er zitten echter wel behoorlijke afwijkingen in de ‘gemeten’ wattages.

  Welk type vermogensmeter voor hardlopen

  Er zijn 4 verschillende apparaten op de markt die vermogen meten voor het hardlopen. Per merk is verschillend welk van deze types ze aanbieden.

  Stryd Next Gen op een New Balance 880 fresh foam hardloopschoen. De Stryd Next gen is een vermogensmeter voor het hardlopen.
  • Footpod: Vermogensmeter die je aan de veters van je hardloopschoen bevestigt, zoals op de foto hierboven.
  • Broek pod: Deze pod bevestig je aan de achterkant van je broek en meet daarbij het vermogen.
  • Sporthorloge: De meeste horloges hebben het nog niet, maar de eerste sporthorloges met ingebouwde vermogensmeters komen nu op de markt.
  • Hartslagband: Garmin heeft hartslagbanden met de juiste instrumenten om een inschatting van het vermogen te berekenen.

  Welk merk vermogensmeter

  Er zijn op dit moment vier partijen die een (of meerdere) vermogensmeter aanbieden.

  Stryd

  Stryd lanceerde in 2015 als eerste een vermogensmeter. De allereerste versie gebruikte een borstband. Echter stapten zij in 2016 al snel over op de eerste footpod. In 2019 lanceerden zij de footpod met winddetectie en in 2022 de Stryd Next Gen. Wanneer iemand over een vermogensmeter voor het hardlopen praat, dan gaat het eigenlijk bijna altijd over een Stryd. De footpod van Stryd kan gekoppeld worden aan de meeste hardloophorloge via Bluetooth of ANT+.

  Garmin

  Via de HR Run of HR Tri hartslagbanden van Garmin kun je het vermogen weergeven op je hardloophorloge. Je moet dan wel een van de duurdere Garmin horloges hebben zodat je de juiste app uit de Garmin IQ store kan installeren. Daarnaast heeft Garmin nog de Running Dynamics Footpod, die je van alles over je loopefficiëntie kan vertellen met dezelfde mogelijkheden. Het grootste nadeel is dat je er een Garmin horloge bij moet hebben. Ook kan Garmin, op dit moment, niet de luchtweerstand meten tijdens het lopen.

  Polar

  Polar heeft alleen horloges om met vermogen te lopen. Zij waren de eerste die een sporthorloge op de markt brachten met vermogen. Maar de betrouwbaarheid van het vermogen van de Polar horloges is te betwijfelen.

  Polar heeft ook een footpod uitgebracht, de Polar stride sensor, maar deze meet het vermogen NIET.

  Coros

  Coros zal voor de meesten die dit lezen een nieuwe naam zijn. Dit merk groeit hard in marktaandeel op de hardloopmarkt. Met Eliud Kipchoge als uithangbord groeit hun naamsbekendheid. Coros biedt hardloophorloges aan waar vermogen in verwerkt zit. Daarnaast hebben ze ook de Coros pod 2 die zowel aan je voet als aan je broek gedragen kan worden voor een betere meting.

  Welke vermogensmeter is het beste voor hardlopen?

  De beste vermogensmeter is voor iedereen verschillend. Heb je al een horloge of hartslagband die het vermogen kan meten, dan zou ik eerst dat uitzoeken. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat hun hartslagband al geschikt is om vermogen te meten. De vermogensmeter is een leuke extra tool om je loopjes te analyseren en om meer statistieken te krijgen, maar als je 2 à 3 keer in de week loopt, kun je je afvragen of het wel zoveel meerwaarde heeft.

  Is geld geen beperkende factor, dan zou ik investeren in een Stryd. Ik zou dan investeren in de Stryd Next Gen of de Stryd met winddetectie. De eerste is het beste, maar focus je je op afstanden van 10 km en langer, dan voldoet de Stryd met winddetectie net zo goed. Gezien veel mensen toch ‘de beste’ willen hebben, wordt de Stryd met winddetectie nu veel tweedehands aangeboden!

  Heb je een Garmin horloge en is de Stryd je te duur? Overweeg dan de aanschaf van een hartslagband waaruit het vermogen te lezen is. Controleer voor je er een aanschaft wel even of het horloge in de lijst met compatibele toestellen staat.

  Ben je toe aan een nieuw horloge, overweeg dan eens een Coros horloge met vermogen. Hij is niet zo accuraat als een Stryd footpod, maar biedt wel grotendeels dezelfde mogelijkheden. De Polar horloges zou ik links laten liggen als je ze voor het vermogen wil kopen gezien de slechte reviews.

  Lees verder