Ga naar de inhoud
Home » Hardlopen op vermogen

Hardlopen op vermogen

  Stryd Next Gen gemonteerd op schoen

  Wat is hardlopen op vermogen?

  Hardlopen op vermogen is een relatief nieuwe manier om je hardlooptraining te benaderen. Waar veel lopers vertrouwd zijn met het gebruik van hartslagmeters en GPS-horloges om snelheid en afstand te meten, biedt hardlopen op vermogen een meer directe meting van je inspanning. Vermogen wordt gemeten in watt en geeft aan hoeveel energie je gebruikt om te lopen. Dit kan je helpen om je trainingen beter te sturen en efficiënter te trainen.

  Waarom kiezen voor hardlopen op vermogen?

  • Nauwkeurigheid: Vermogen is een directe maat voor je inspanning, ongeacht externe factoren zoals wind, heuvels en ondergrond. Een Stryd, de beste vermogensmeter op de huidige markt, kan je inspanning goed corrigeren voor wind en heuvels. De vermogensmeter is op zachte ondergrond niet heel accuraat.
  • Consistentie: Met vermogen kun je je training en wedstrijden constant houden, zelfs als omstandigheden veranderen. Zo kun je met wind mee en wind tegen net zoveel kracht leveren. Hetzelfde geldt voor heuvelop en heuvelaf lopen.
  • Vooruitgang monitoren: Het maakt het eenvoudiger om je vooruitgang te meten, want externe effecten worden uit je data gefilterd.

  Hoe werkt hardlopen op vermogen?

  Bij hardlopen op vermogen draag je een vermogensmeter. Deze kan ingebouwd zijn in je schoenen, een apart apparaat zijn dat je draagt, of een sensor die je aan je schoen bevestigt. Een populaire keuze is de Stryd footpod. Deze meet de kracht die je uitoefent bij elke stap en berekent het vermogen in watt.

  Starten met hardlopen op vermogen

  1. Kies de juiste vermogensmeter

  Er zijn verschillende soorten vermogensmeters op de markt, zoals bijvoorbeeld de Stryd footpod en Garmin Running Power. Elk heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Wil je weten welke vermogensmeter het beste bij jou past? Lees dan ons artikel welke vermogensmeter voor hardlopen.

  2. Kalibreer je vermogensmeter

  Zorg ervoor dat je vermogensmeter correct is ingesteld en eventueel gekalibreerd voor nauwkeurige metingen. Voor sommige vermogensmeters is dit niet noodzakelijk.

  3. Bepaal je drempels

  Net zoals bij hartslagzones, heb je bij hardlopen op vermogen dezelfde zones. Je drempelvermogen (Functional Threshold Power, FTP) is het maximale vermogen dat je een uur lang kunt volhouden. Ook de aerobe drempel, de drempel waarboven je koolhydraten verbrandt is uit te drukken in vermogen. Lees meer over de aerobe en anaerobe drempel.

  4. Trainen met vermogenszones

  Als je je drempels bepaald hebt, dan kun je in je trainingen op de juiste intensiteit lopen. Doe bijvoorbeeld je threshold trainingen net onder het vermogen van je anaerobe drempel. Voor je duurlopen kun je het beste onder het vermogen op je aerobe drempel lopen.

  Voordelen van vermogenstraining

  Vermogenstraining helpt je om je inspanningen nauwkeurig te doseren, wat leidt tot efficiëntere trainingen. Door in de juiste vermogenszones te blijven, voorkom je overtraining en bevorder je het herstel. Consistente en gerichte training op vermogen kan je prestaties op de langere termijn aanzienlijk verbeteren. Houd wel rekening met de volgende tips voor succesvol hardlopen op vermogen.

  1. Luister naar je lichaam: Gebruik vermogen als gids, maar negeer niet hoe je je voelt.
  2. Wees geduldig: Het kan tijd kosten om vertrouwd te raken met trainen op vermogen.
  3. Combineer met andere metingen: Gebruik hartslag en tempo naast vermogen voor een volledig beeld van je inspanning.

  Verschil met fietsen op vermogen

  Het sporten op vermogen komt oorspronkelijk uit het wielrennen. Daar is trainen op vermogen de basis en wordt eigenlijk nooit getraind op tempo en/of hartslag. Hoewel het concept van vermogenstraining in beide sporten vergelijkbaar is, zijn er enkele belangrijke verschillen die de toepassing en interpretatie beïnvloeden. Hier bespreken we de belangrijkste verschillen tussen sporten op vermogen bij wielrennen en hardlopen.

  Wielrennen

  • Mechanische overdracht: De meting gebeurt door de kracht die wordt uitgeoefend op de pedalen, crank of naaf te meten, gecombineerd met de trapfrequentie.
  • Constante meting: Omdat de fiets stabiel op de weg blijft en er geen impact is zoals bij lopen, zijn de vermogensmetingen over het algemeen constant en nauwkeurig.
  • Consistente omstandigheden: De omstandigheden bij wielrennen zijn meestal vrij consistent, wat betekent dat het gemakkelijker is om stabiele vermogensdata te verkrijgen en te analyseren.
  • Directe vermogensoutput: De output van vermogen bij wielrennen is directer gerelateerd aan de geleverde inspanning omdat de fietsmechanica weinig variatie introduceert.

  Hardlopen

  • Impact en variabiliteit: Hardlopen heeft een hogere impact en variabiliteit door de contactmomenten van de voeten met de grond. Dit zorgt voor fluctuaties in het gemeten vermogen.
  • Complexere berekeningen: Vermogensmeters voor hardlopen berekenen het vermogen door meerdere factoren zoals snelheid, helling, wind en lichaamsbeweging te combineren.
  • Variabele omstandigheden: Bij hardlopen variëren de omstandigheden sterk, zoals terrein, helling, wind en ondergrond wat zorgt voor meer fluctuaties in de vermogensdata.
  • Indirecte vermogensoutput: De berekening van vermogen bij hardlopen omvat meer variabelen, wat betekent dat het vermogen indirecter gerelateerd is aan de geleverde inspanning.

  Conclusie

  Hardlopen op vermogen biedt een moderne en wetenschappelijke benadering van hardlooptraining. Maar helaas blijft het meten van vermogen binnen het hardlopen een schatting. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde hardloper, trainen op vermogen kan je helpen om je doelen te bereiken en je hardloopervaring te verbeteren. Maar dat kan ook met training op basis van je snelheid van je GPS horloge. Vraag je af of er een meerwaarde is van een vermogensmeter als je alleen op het vlakke in redelijk windstille omstandigheden loopt.