Ga naar de inhoud
Home » 19 Nederlandstalige boeken over hardlopen

19 Nederlandstalige boeken over hardlopen

  4 boeken over hardlopen. Deze hardloopboeken heb ik recent gelezen.

  Hardlopen is een prachtige manier om fit te blijven, je hoofd leeg te maken en je grenzen te verleggen. Hieronder een mooie lijst met Nederlandstalige boeken over hardlopen die je kunnen inspireren, informeren en motiveren. Of je nu op zoek bent naar persoonlijke verhalen, praktische trainingsadviezen of wetenschappelijke inzichten, er is voor elke loper wel een geschikt boek te vinden.

  1. Atleet zonder grenzen – Abdi Nageeye, André van Kats

  Samenvatting: Abdi Nageeye, mogelijk Nederlands beste marathonloper ooit, heeft een inspirerend verhaal. Hij beschrijft zijn reis van vluchteling tot wereldtopper in de marathon, vol uitdagingen en overwinningen.

  Waarom lezen: Dit boek biedt een inspirerend kijkje in de wereld van topsport en menselijke veerkracht. Perfect voor hardlopers en sportliefhebbers die op zoek zijn naar motivatie en levenslessen over het overwinnen van tegenslagen en het najagen van dromen.

  2. Hardlopen voor Beginners – Amby Burfoot

  Samenvatting: Een uitgebreide gids voor beginnende hardlopers, geschreven door de legendarische Amby Burfoot. Het boek behandelt alles van de basisprincipes van hardlopen tot het opbouwen van een trainingsschema.

  Waarom lezen: Dit boek biedt een uitstekende introductie tot hardlopen en is perfect voor iedereen die net begint.

  3. De Marathonrevolutie – Stans van der Poel & Koen de Jong

  Samenvatting: Dit boek introduceert een revolutionaire manier om marathons te lopen zonder lange, slopende trainingen. Het draait om efficiënte training en het luisteren naar je lichaam.

  Waarom lezen: Ideaal voor hardlopers die hun marathondoelen willen bereiken zonder overbelasting en blessures. Het biedt een andere visie op trainen van duurvermogen.

  4. Het duurloopmisverstand – Klaas Lok

  Samenvatting: Klaas Lok ontkracht veelvoorkomende misverstanden over duurtraining en biedt alternatieve methoden voor effectievere training.

  Waarom lezen: Dit boek biedt waardevolle inzichten en tips om je duurloop te optimaliseren en blessures te voorkomen.

  5. Het Geheim van Hardlopen – Hans van Dijk & Ron van Megen

  Samenvatting: Een wetenschappelijk onderbouwd boek dat diep ingaat op de fysiologie van hardlopen en hoe je je prestaties kunt verbeteren door middel van data-analyse.

  Waarom lezen: Voor de serieuze loper die zijn prestaties naar een hoger niveau wil tillen met behulp van wetenschappelijke inzichten.

  6. Hardlopen met Evy – Evy Gruyaert

  Samenvatting: Evy Gruyaert begeleidt je stap voor stap naar een betere conditie met haar populaire Start to Run programma, inclusief trainingsschema’s en motivatietips. Het is gericht op lopers die hun eerste 5km gaan lopen.

  Waarom lezen: Een toegankelijke en motiverende gids voor beginners die hun eerste stappen in de hardloopwereld willen zetten.

  7. Hardlopen is eenvoudig – Klaas Boomsma

  Samenvatting: Klaas Boomsma deelt zijn persoonlijke verhaal en de lessen die hij heeft geleerd tijdens zijn transformatie van een verslaafde niet-loper naar fanatieke hardloper.

  Waarom lezen: Inspirerend en motiverend, vooral voor iedereen die op zoek is naar een persoonlijk verhaal dat aantoont hoe hardlopen je leven kan veranderen.

  8. Marathonloper – Abdelkader Benali

  Samenvatting: Schrijver en hardloper Abdelkader Benali vertelt over zijn passie voor hardlopen en zijn persoonlijke reis naar de marathon. Deze roman, een must voor elke hardloper en liefhebber van Benali’s fictie, brengt de wereld terug tot kilometers in 42 hoofdstukken.

  Waarom lezen: Een literaire en filosofische benadering van hardlopen, ideaal voor liefhebbers van zowel literatuur als sport.

  9. Verademing – Koen de Jong & Bram Bakker

  Samenvatting: Dit boek richt zich op de belangrijke rol van ademhaling in het algemeen. Uiteraard is dat ook toepasselijk voor het hardlopen. Lees hoe je met de juiste ademhalingstechnieken je prestaties kunt verbeteren.

  Waarom lezen: Voor lopers die willen leren hoe ze hun ademhaling kunnen optimaliseren voor betere prestaties en minder stress.

  10. Lopen zonder poespas – Rob Veer

  Samenvatting: Rob Veer, een ervaren hardlooptrainer, introduceert moderne trainingsmethoden en inzichten om je loopprestaties te verbeteren. Een praktische gids voor hardlopers die blessures willen voorkomen en realistische doelen willen stellen. Hij legt uit hoe je zonder overbodige hulpmiddelen kunt genieten van hardlopen en leert je luisteren naar je lichaam om blessurevrij te blijven.

  Waarom lezen: Dit boek is perfect voor hardlopers die op zoek zijn naar een no-nonsense benadering om met plezier en zonder blessures te lopen. Het biedt waardevolle adviezen en schema’s om je hardloopervaring te verbeteren zonder afhankelijk te zijn van gadgets en ingewikkelde technieken.

  11. Trainen als een Topatleet – Annemerel de Jongh

  Samenvatting: Annemerel de Jongh onderzoekt wat er gebeurt als ze vier maanden lang traint, eet en leeft als een topsporter. Ze deelt haar ervaringen en inzichten terwijl ze zich voorbereidt op de marathon van Berlijn 2018, ondersteund door een coach, sportpsycholoog en sportarts.

  Waarom lezen: Dit boek biedt een inspirerende en praktische kijk op hoe je je hardloopprestaties kunt verbeteren door te leven als een topsporter. Perfect voor hardlopers die op zoek zijn naar tips en motivatie om hun trainingen en levensstijl te optimaliseren.

  12. Alles Wat Je Wilt Weten over Hardlopen – Mariska van Sprundel

  Samenvatting: Wetenschapsjournalist en hardloopster Mariska van Sprundel combineert wetenschappelijke inzichten met praktische tips en persoonlijke ervaringen.

  Waarom lezen: Voor lopers die hun kennis willen vergroten en hun prestaties willen verbeteren op basis van wetenschappelijke feiten.

  13. Altijd Verder – Dolf Jansen

  Samenvatting: Cabaretier en fervent hardloper Dolf Jansen deelt zijn passie voor hardlopen in dit humoristische en inspirerende boek, waarin hij zijn persoonlijke ervaringen en inzichten bespreekt.

  Waarom lezen: Dit boek biedt een leuke en luchtige kijk op hardlopen, ideaal voor iedereen die een glimlach op zijn gezicht wil tijdens het lezen.

  14. Runner’s High – Tim van der Veer

  Samenvatting: Tim van der Veer gaat in op de positieve mentale aspecten van hardlopen. Van marathons tot ultrarunning, waarom blijven zoveel mensen lange afstanden hardlopen?

  Waarom lezen: Dit boek biedt waardevolle inzichten in de mentale kracht en doorzettingsvermogen die nodig zijn voor ultralopen.

  15. Hardlopen voor Vrouwen – Barbara Kerkhof

  Samenvatting: Een praktische gids specifiek gericht op vrouwelijke hardlopers, met aandacht voor training, voeding en gezondheid.

  Waarom lezen: Voor vrouwen die op zoek zijn naar specifieke adviezen en tips om hun hardloopprestaties te verbeteren en gezond te blijven.

  16. De tien, de halve en de hele – Rob Veer

  Samenvatting: Hardlooptrainer Rob Veer deelt zijn inzichten. Hij bespreekt de verschillende aspecten van hardlopen op verschillende afstanden, van de 10 kilometer tot de halve en hele marathon, en biedt praktische tips voor training en prestaties.

  Waarom lezen: Dit boek is ideaal voor hardlopers die hun prestaties willen verbeteren op diverse afstanden. Toplopers Michel Butter en Jip Vastenburg hebben aan het boek meegewerkt.

  17. Het hoofd weegt zwaarder dan de benen – Olivier Verhaege

  Samenvatting: Olivier Verhaege liep de Spartathlon uit, een legendarische non-stophardloopwedstrijd van 246 kilometer tussen Athene en Sparta. Dit boek is zijn verslag van de fysieke en vooral mentale tocht naar dit succes.

  Waarom lezen: Het geeft je inzicht in de kracht van mentaal sterk zijn voor hardlopers.

  18. Ik haat hardlopen – Hedwig van Bree

  Samenvatting: Na haar eerste rondje riep Hedwig dat ze hardlopen haat. Inmiddels heeft ze alle World Major Marathons gelopen. Hedwig schrijft over de struggles die ze tegen is gekomen op de weg naar deze prestatie.

  Waarom lezen: Voor iedereen die moeite heeft om de motivatie te vinden om te gaan hardlopen. Het is een inspirerend verhaal voor alle hardlopers.

  19. Ik heb geen zin – Annemerel de Jongh

  Samenvatting: Annemerel de Jongh vertelt over wat er gebeurt als haar motivatie voor hardlopen minder wordt. Ze deelt haar persoonlijke ervaringen en biedt praktische tips om toch door te zetten en je hardlooproutine vast te houden, zelfs als de zin ontbreekt.

  Waarom lezen:
  De eerlijke en herkenbare verhalen, gecombineerd met bruikbare adviezen, helpen je om de motivatie terug te vinden en je hardloopdoelen te blijven nastreven, zelfs op moeilijke dagen.