Ga naar de inhoud
Home » Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen

  Een van de tips voor beginners in het hardlopen is goede hardloopschoenen.

  Hardlopen is niet alleen een goede manier om fit te blijven, maar biedt ook veel andere voordelen. Of je nu je conditie wilt verbeteren, stress wilt verminderen of gewoon wilt genieten van de frisse buitenlucht, beginnen met hardlopen is altijd een goede keuze. In dit artikel delen we essentiële tips en richtlijnen om je op weg te helpen met hardlopen voor beginners.

  Stel realistische doelen

  Voordat je je hardloopschoenen aantrekt, is het belangrijk om realistische doelen te stellen. Of je nu wilt werken aan het vergroten van je uithoudingsvermogen, gewichtsverlies nastreeft of gewoon regelmatig wilt bewegen, zorg ervoor dat je doelen haalbaar en meetbaar zijn.

  Het is verleidelijk om meteen te denken aan indrukwekkende prestaties zoals het voltooien van een marathon, maar voor beginners is het belangrijk om klein te beginnen. Overweeg bijvoorbeeld het opbouwen van je uithoudingsvermogen door te focussen op het lopen van een bepaalde afstand zonder te stoppen, in plaats van jezelf meteen te overladen met doelen gerelateerd aan snelheid. Heb je al een wedstrijd in je hoofd, bekijk dan deze 14 tips voor je eerste hardloopwedstrijd.

  Ook het stellen van meetbare doelen kan helpen. In plaats van te zeggen: “Ik wil beter worden in hardlopen”, kun je specifieker zijn, zoals: “Ik wil in de komende maand in staat zijn om 3 kilometer achter elkaar te rennen.” Op deze manier kun je je voortgang bijhouden en successen vieren, wat essentieel is om gemotiveerd te blijven.

  Hou rekening met je huidige fitnessniveau. Als je lange tijd niet gesport hebt, is het niet realistisch om meteen vijf dagen per week te gaan rennen. Begin met een haalbaar schema, dat past bij je dagelijkse leven en geleidelijk kan worden opgebouwd naarmate je sterker wordt.

  Creëer een routine: Structuur brengt succes

  Consistentie is de sleutel tot succes bij het hardlopen. Plan vaste dagen en tijden voor je trainingen, zodat het een onderdeel van je routine wordt. Dit helpt om gemotiveerd te blijven en de voordelen van het hardlopen te maximaliseren. 

  Begin met het plannen van specifieke dagen en tijden waarop je gaat hardlopen. Kies momenten die goed passen in je dagelijkse schema en die realistisch zijn. Of het nu ’s ochtends vroeg is voordat je aan je werkdag begint, tijdens de lunchpauze of ’s avonds na het werk, het vinden van een vast patroon maakt het makkelijker om je aan je plan te houden.

  Begin met wandelen

  Als je nog nooit eerder hebt hardgelopen en weinig bewogen hebt de laatste maanden, overweeg dan om te beginnen met wandelen. Dit helpt je lichaam te wennen aan beweging en vermindert het risico op blessures. Een populaire methode voor beginnende hardlopers is het afwisselen van hardlopen en wandelen. Dit maakt de overgang minder intens, vermindert het risico op blessures en geeft je de kans om geleidelijk aan je uithoudingsvermogen op te bouwen. Lees hier meer over of je beter kan wandelen of hardlopen.

  Een eenvoudig te volgen schema is bijvoorbeeld het afwisselen van 1 minuut hardlopen met 2 minuten wandelen. Naarmate je conditie verbetert, kun je de intervallen verlengen en de wandeltijd verkorten. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en het tempo aan te passen aan je eigen niveau. Door het afwisselen van intensieve inspanningen met herstelmomenten krijg je de kans om je ademhaling te reguleren en te wennen aan het hardlopen.

  Investeer in goede hardloopschoenen:

  New Balance hardloopschoen

  Een van de belangrijkste investeringen in het hardlopen voor beginners is een goed paar hardloopschoenen. Deze zorgen niet alleen voor comfort, maar helpen ook blessures te voorkomen. Mocht je willen investeren in een goed paar hardloopschoenen, ga dan naar een gespecialiseerde hardloopwinkel om advies te krijgen over het juiste type schoenen voor jouw voettype en loopstijl.

  Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden bij het investeren in goede hardloopschoenen:

  1. Laat je voeten analyseren: Bezoek een gespecialiseerde hardloopwinkel waar deskundig personeel je kan helpen bij het analyseren van je voettype en loopstijl. Ze kunnen advies geven over de mate van pronatie (de natuurlijke beweging van de voet tijdens het lopen) en welk type schoen het meest geschikt is voor jou.
  2. Pas verschillende modellen: Neem de tijd om verschillende modellen schoenen te passen en test ze uit door een paar stappen te zetten in (of buiten) de winkel. Let op het comfort, de ondersteuning en de pasvorm. Ieder paar voeten is uniek, dus kies schoenen die goed aansluiten bij jouw specifieke behoeften.
  3. Kies de juiste demping: De juiste demping is cruciaal om schokken op te vangen en je gewrichten te beschermen tijdens het hardlopen. De keuze voor demping hangt af van factoren zoals je loopstijl en het type terrein waarop je meestal loopt.
  4. Comfort boven stijl: Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor schoenen op basis van hun uiterlijk, is comfort de absolute prioriteit. Oncomfortabele schoenen kunnen leiden tot pijnlijke voeten, blaren en zelfs blessures.
  Mannen die beginnen met hardlopen

  Hoe lang, hoe ver en hoe vaak?

  Veel beginners vragen zich af hoe lang, hoe ver en hoe vaak ze kunnen hardlopen. Dit hebben wij op een rijtje gezet.