Ga naar de inhoud
Home » Hardlopen met spierpijn: Wel of niet verstandig?

Hardlopen met spierpijn: Wel of niet verstandig?

  Hardloper op een brug, hardlopen met spierpijn

  Hardlopen biedt talloze voordelen, zoals een verbeterde conditie en stressvermindering. Echter, wat als je besluit te gaan hardlopen en je hebt last van spierpijn? Is het verstandig om door te zetten, of is het beter om rust te nemen? In dit artikel zullen we de ins en outs van hardlopen met spierpijn beschrijven en enkele tips bieden om de keuze makkelijker te maken.

  Waarom spierpijn na het hardlopen?

  Spierpijn na het hardlopen is een veelvoorkomend verschijnsel, vooral bij hardlopers die hun trainingsintensiteit hebben verhoogd, een wedstrijd hebben gelopen of andere (kracht)sporten naast het hardlopen beoefenen. Spierpijn komt vaak voor als gevolg van kleine beschadigingen aan de spiervezels tijdens de inspanning. Dit leidt tot een ontstekingsreactie in het lichaam als een natuurlijke reactie op weefselschade. Deze ontstekingsreactie en het herstelproces uiten zich vervolgens in spierpijn. Hoewel rust en herstel belangrijk zijn, kunnen er situaties zijn waarin je ervoor kiest om wel met spierpijn te gaan hardlopen. Spierpijn kan immers ook goed zijn.

  Wanneer niet gaan hardlopen met spierpijn?

  • Intense pijn: Als de spierpijn intens is en gepaard gaat met scherpe, stekende pijn, is het beter om rust te nemen. Hardlopen in deze toestand kan het risico op blessures vergroten.
  • Zichtbare verwondingen: Zichtbare verwondingen zoals bloeduitstortingen of verdikkingen van de spier wijzen op een blessure. Hierbij wordt het sterk afgeraden om te gaan hardlopen. Neem contact op met een fysiotherapeut om de exacte oorzaak te achterhalen.
  • Recente blessures: Als je recent een blessure hebt opgelopen of de spierpijn het gevolg is van een specifieke verwonding, is het verstandig om te wachten tot volledig herstel voordat je weer gaat hardlopen. Toch gaan lopen met spierpijn kan het risico op het terugkomen van de blessure vergroten

  Wanneer wel gaan hardlopen met spierpijn?

  • Lichte spierpijn: Als de spierpijn mild is en geen scherpe pijn veroorzaakt, kun je overwegen om lichte oefeningen te doen, zoals een rustige duurloop. Wanneer de spierpijn niet gepaard gaat met ernstige pijn, kan lichte beweging deel uitmaken van je herstelstrategie. Een lichte inspanning kan de doorbloeding bevorderen en het herstel versnellen. Dit kan daarnaast helpen bij het voorkomen van stijfheid.
  • Algemene vermoeidheid als gevolg van training: Als de spierpijn het gevolg is van algemene vermoeidheid, kan een rustige loop helpen om endorfines (gelukshormonen) vrij te maken en je energieniveau te verhogen. Zorg er echter voor dat je de intensiteit aanpast aan je vermoeidheidsniveau. Kort je hardlooprondje in en vermijd zware intervallen.

  Tips voor hardlopen met spierpijn

  • Dynamische warming up: Een goede warming-up is essentieel, vooral als je met spierpijn gaat hardlopen. Dynamische rek- en strekoefeningen kunnen de doorbloeding verbeteren en de spieren voorbereiden op de inspanning.
  • Ondersteunende kleding: Overweeg het dragen van compressiekleding, zoals kousen of shorts, om extra ondersteuning te bieden aan je spieren. Dit ondersteunt de spieren door de doorbloeding te bevorderen.
  • Pas de intensiteit aan: Verlaag de intensiteit en snelheid van je hardlooptraining. Kies voor een langzamere, minder intensieve run om je spieren niet te overbelasten. Vermijd bijvoorbeeld intervaltraining en kies voor een rustige duurloop.

  Het is dus cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Als de spierpijn mild is en geen scherpe pijn veroorzaakt, kun je overwegen om lichte oefeningen te doen, zoals een rustige loop. Als de pijn intenser is, is het beter om rust te nemen om verdere schade te voorkomen. Raadpleeg een fysiotherapeut als je twijfels hebt over je pijn. Bij lichte klachten smeer ik mijn benen altijd in met LRS spiergelei.

  Zorg in ieder geval dat je het hardlopen voorzichtig opbouwt. Het vinden van de juiste balans tussen activiteit en herstel is de sleutel tot een gezonde en langdurige hardlooproutine.