Ga naar de inhoud
Home » Endorfine: wat hardlopen leuk(er) maakt

Endorfine: wat hardlopen leuk(er) maakt

  Hardlopende vrouw, endorfine en runner's high

  Wanneer je een hardloper vraagt naar zijn motivatie om te lopen zal ‘het goede gevoel dat hardlopen geeft’ een van de redenen zijn om zijn of haar trainingen te doen. Het geheim achter dit goede gevoel tijdens of na een hardlooptraining is de afgifte van het stofje endorfine. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat endorfine is, hoe het vrijkomt tijdens het hardlopen, en welke positieve effecten het heeft op ons welzijn.

  Wat is endorfine?

  Endorfines zijn neurotransmitters, chemische stofjes in de hersenen die signalen tussen zenuwcellen overbrengen. Ze worden beschouwd als de “gelukshormonen” van ons lichaam vanwege hun vermogen om gevoelens van geluk en welzijn op te wekken. Deze natuurlijke pijnstillers worden geproduceerd door de hypofyse en hypothalamus (beide onderdelen van de hersenen) tijdens verschillende activiteiten, waaronder lichaamsbeweging.

  Endorfine en hardlopen

  Tijdens het hardlopen ondergaat ons lichaam verschillende veranderingen die leiden tot de vrijlating van endorfines. Wanneer we beginnen te rennen, ervaren we vaak een initiële ‘runner’s high’, een gevoel van euforie en opwinding. Dit wordt toegeschreven aan de toename van endorfineproductie. Maar waarom zijn deze endorfines nu zo goed?

  • Endorfines als stressverlichter: Studies tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging, zoals hardlopen, de productie van endorfines bevordert, wat op zijn beurt de cortisolspiegels (het stresshormoon) verlaagt. Dit mechanisme helpt bij het handhaven van een evenwichtige emotionele toestand en het verminderen van de impact van stress op de mentale gezondheid.
  • Pijnbestrijding: Endorfines hebben een pijnstillend effect op het lichaam. Ze verminderen de perceptie van pijn, wat vooral gunstig is tijdens langere afstanden of intensieve trainingssessies. Daarnaast toont onderzoek aan dat endorfines niet alleen de perceptie van pijn verminderen, maar ook bijdragen aan een hogere pijndrempel. Dit betekent dat hardlopers vaak in staat zijn om met meer gemak door ongemak heen te lopen, wat samenhangt met betere prestaties.
  • Verbetering van de stemming: De vrijlating van endorfines gaat vaak gepaard met een verbeterde stemming en gevoelens van geluk. Dit draagt bij aan het mentale welzijn en kan helpen bij het verminderen van depressieve gevoelens.

  De wetenschap achter endorfine en hardlopen

  Om de connectie tussen endorfines en hardlopen volledig te begrijpen, is het belangrijk om de fysiologische aspecten ervan te kennen. Tijdens een hardloopsessie wordt het lichaam onderworpen aan verschillende processen die de vrijlating van endorfines stimuleren.

  Aerobe oefeningen, zoals hardlopen, stimuleren de zuurstofopname van het lichaam en verhogen de hartslag. Deze fysiologische reacties spelen een belangrijke rol bij de productie van endorfines. Onderzoek toont aan dat de hoeveelheid endorfines in de bloedbaan significant toeneemt na ongeveer 30 minuten matige tot intensieve aerobe activiteit. Dit verklaart waarom langere duurlopen vaak resulteren in een voldaan en blij gevoel.

  Het niveau van endorfineproductie en de gevoeligheid voor deze stofjes in de hersenen variëren tussen personen. Genetische factoren, eerdere ervaringen met lichaamsbeweging en de algemene gezondheid spelen allemaal een rol bij het bepalen van hoe iemand reageert op endorfineafgifte. Sommige mensen ervaren mogelijk een sterkere ‘runner’s high’ dan anderen, wat kan worden beïnvloed door genetische aanleg.

  Tips om endorfineproductie te stimuleren

  • Consistentie: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals hardlopen, is cruciaal voor het handhaven van een gezonde endorfineproductie. Probeer een consistente trainingsroutine te behouden. Het is belangrijk op te merken dat de voordelen van endorfine niet alleen beperkt zijn tot de duur van de hardloopsessie. Ook na je hardloopsessie kun je nog profiteren van de endorfine in je lichaam.
  • Variatie in training: Introduceer variatie in je hardlooptraining, zoals intervaltraining of probeer verschillende routes en ondergronden. Dit kan de endorfineproductie verder stimuleren.
  • Positieve mindset: Focussen op positieve gedachten en doelen tijdens het hardlopen kan de vrijlating van endorfines versterken.

  Endorfines zorgen er voor dat hardlopen niet alleen fysiek, maar ook mentaal veelzijdig is. Naast het verbeteren van de algehele gezondheid, biedt hardlopen een natuurlijke en effectieve manier om het humeur te verbeteren en stress te verminderen. Dus, trek die hardloopschoenen aan en laat de endorfines stromen voor een gelukkiger en gezonder leven!