Ga naar de inhoud
Home » Spierpijn door nieuwe hardloopschoenen: Advies

Spierpijn door nieuwe hardloopschoenen: Advies

  De Asics Gel-Excite 9 op de foto in de doos. Deze nieuwe hardloopschoenen zorgden bij mij voor veel spierpijn in het begin.

  Afgelopen week liep ik voor het eerst op mijn nieuwe ASICS Gel-Excite 9. Ik deed een simpele intervaltraining op de baan die ik wel vaker doe, maar toch had ik de volgende dag last van mijn benen. Hier komt het dat ik spierpijn krijg door nieuwe hardloopschoenen? En wat kun je er het beste aan doen?

  Hoe nieuwe hardloopschoenen spierpijn kunnen veroorzaken

  Nieuwe hardloopschoenen kunnen onverwacht spierpijn veroorzaken. Dit komt voornamelijk door verandering in demping, ondersteuning en pasvorm. Wanneer je overstapt naar nieuwe schoenen, zullen deze verschillende eigenschappen afwijken van je vorige paar. Sterker nog, zelfs als je hetzelfde type schoen koopt, dan kan die nog anders aanvoelen.

  De demping kan bijvoorbeeld zachter of steviger zijn, waardoor je spieren op een andere manier worden belast tijdens het hardlopen. Daarnaast kan de ondersteuning van de schoen anders zijn, wat invloed kan hebben op de manier waarop je voet landt en afzet. Zelfs kleine aanpassingen in de pasvorm kunnen leiden tot drukpunten of wrijving, wat kan resulteren in ongemak en spierpijn. Het is belangrijk om te beseffen dat deze veranderingen het hardlopen beïnvloeden. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe schoenen om spierpijn te minimaliseren.

  Tips voor het inlopen van nieuwe hardloopschoenen

  1. Begin met korte afstanden en bouw langzaam op in intensiteit en duur om je spieren, pezen en gewrichten de kans te geven om aan de nieuwe schoenen te wennen.
  2. Let op signalen van ongemak of pijn tijdens het inlopen. Bij echte pijn kun je beter stoppen om blessures te voorkomen. Mogelijk heb je verkeerde schoenen en kun je ze beter omruilen voor een ander model.
  3. Als de nieuwe schoenen niet lekker zitten dan kan het helpen om je veters wat losser of vaster te maken.
  4. Geef jezelf voldoende tijd om aan de nieuwe schoenen te wennen voordat je ze gebruikt voor lange afstanden of intensieve trainingen. Het is verstandig om de nieuwe en oude hardloopschoenen nog enkele weken af te wisselen voor je de oude weggooit.
  5. Luister naar je lichaam en neem voldoende rust om overbelasting van, met name, de pezen te voorkomen.

  Demping en pasvorm van nieuwe hardloopschoenen

  De belangrijkste reden van spierpijn door nieuwe hardloopschoenen is een andere demping en ondersteuning. De demping heeft direct invloed op de impact op de spieren, pezen en gewrichten tijdens het hardlopen. Bij het overstappen naar nieuwe schoenen kan het voorkomen dat de demping minder veerkrachtig is dan bij je oude paar, waardoor de schokken slechter worden geabsorbeerd. Dit kan resulteren in een verhoogde belasting van de spieren en gewrichten, wat op zijn beurt kan leiden tot spierpijn.

  Daarnaast kan een andere pasvorm van de schoen ook een andere impact hebben op de pezen en gewrichten. Dit is afhankelijk van hoe de voet landt en afzet. Als dit iets anders is dan kunnen je pezen gaan irriteren wat je voelt als spierpijn. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van nieuwe schoenen niet alleen te letten op kleur en uiterlijk, maar ook op de demping en pasvorm die de schoenen bieden om het risico op spierpijn te minimaliseren.

  Hoe lang duurt het voordat je lichaam zich aanpast aan nieuwe schoenen?

  Het aanpassingsproces van je lichaam varieert van persoon tot persoon. Daarbij is het afhankelijk van verschillende factoren. Denk daarbij aan de mate van verandering in demping en pasvorm, maar ook aan je eigen fysieke conditie. Over het algemeen kan het enkele weken duren voordat je lichaam volledig gewend is aan nieuwe schoenen. Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens dit proces.

  Wat te doen met de spierpijn van nieuwe hardloopschoenen?

  Als je spierpijn hebt door nieuwe hardloopschoenen dan kun je de volgende 5 tips volgen om er af te komen.

  1. Rust nemen: In de basis geeft spierpijn aan dat de spieren overbelast zijn. Geef je spieren dus de tijd om te herstellen door rust te nemen en activiteiten te vermijden die de pijn verergeren. Hierbij is rust relatief, je oude schoenen gebruiken kan de impact op spieren en pezen ook al verminderen.
  2. Afwisselend koelen en opwarmen: Om de doorbloeding te verbeteren en de spieren te ontspannen kun je de spieren het beste warm maken. Dit kan worden gedaan met een warm bad, een warme douche of een warmtekussen. Wat nog beter schijnt te werken is onder de douche juist warmte en kou af te wisselen.
  3. Stretching: Doe voorzichtige rekoefeningen om de spieren losser te maken en de mobiliteit te verbeteren. Zorg er wel voor dat je langzaam en voorzichtig strekt om verdere schade te voorkomen.
  4. Hydratatie en voeding: Zorg ervoor dat je voldoende drinkt om gehydrateerd te blijven en eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten om het herstel van de spieren te ondersteunen.
  5. Massage: Een zachte massage kan helpen om de doorbloeding te verbeteren en de spanning in de spieren te verminderen. Je kunt zelf masseren met je handen of gebruik maken van een foamroller of massagebal. Ik gebruik zelf vaak deze LRS spiergelei en heb daar goede ervaringen mee.
  Tags: