Ga naar de inhoud
Home » Wat is een negatieve split in het hardlopen?

Wat is een negatieve split in het hardlopen?

  Een hardloper in de zweeffase in de lucht. Hoe langer de zweeffase hoe lager de cadans tijdens het hardlopen.

  Als je al een tijdje hardloopt, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de term negatieve split. Maar wat betekent het eigenlijk en waarom is het de moeite waard om het te proberen?

  Een negatieve split is een strategie waarbij je de tweede helft van je hardloopwedstrijd of training sneller loopt dan de eerste helft. Met andere woorden, je begint iets rustiger dan je gemiddelde doeltempo en eindigt sneller dan dat tempo. Voor sommige loper is het erg lastig om te versnellen, maar het is een effectieve manier om je persoonlijke records te verbeteren.

  Waarom Zou Je Een Negatieve Split Proberen?

  1. Energiebesparing: Door langzamer te beginnen en geleidelijk aan je tempo te verhogen, kun je je energiereserves efficiënter gebruiken. Dit kan je helpen om vermoeidheid te verminderen en meer kracht over te houden voor het laatste deel van je wedstrijd of training.
  2. Betere Prestaties: Het is bewezen dat lopers die een negatieve split lopen vaak snellere eindtijden behalen dan degenen die te snel van start gaan en dan instorten.
  3. Mentale Kracht: Het lopen van een negatieve split vereist discipline en mentale veerkracht. Het kan je helpen om jezelf te trainen om negatieve gedachten te overwinnen en door te blijven gaan, zelfs als het zwaar wordt. Dit kan je niet alleen helpen bij het hardlopen, maar ook daarbuiten.
  4. Voorkom een ineenstorting: Zeker voor beginners is het goed om een negatieve split te proberen. Veel beginners weten niet precies hoe hard ze kunnen lopen op een wedstrijd. Door uit te gaan van een negatieve split voorkom je dat je volledig instort door een veel te snelle start.

  Een negatieve split trainen

  Om een negatieve split te trainen is het goed om eerst conditie op te bouwen, bijvoorbeeld met lange duurlopen. Oefen tijdens je trainingen tussendoor ook eens wat versnellingen. Experimenteer in trainingen met intervallen waarbij je elk interval sneller loopt. Door consistent te blijven trainen en te geloven dat je sterk kan finishen, kun je je ook mentaal voorbereiden op een negatieve split.

  Hoe Kun Je Een Negatieve Split Bereiken?

  1. Begin Rustig: Wees geduldig en weersta de drang om te snel van start te gaan. Begin op een comfortabel tempo dat je gedurende de hele wedstrijd kunt volhouden.
  2. Geleidelijk Versnellen: Naarmate je de eerste helft nadert, kun je beginnen met het geleidelijk verhogen van je tempo. Luister naar je lichaam en pas je snelheid aan op basis van hoe je je voelt. Bij wedstrijden zullen de meeste mensen voor je langzaam instorten, maak van de lopers voor je mikpunten om naar toe te lopen.
  3. Behoud je Energie: Focus op een rustige ademhaling en goede looptechniek om energie te besparen voor het laatste deel van je wedstrijd. Zorg, zeker bij langere afstanden, dat je blijft eten en drinken om je energievoorraad en hydratatieniveau op peil te houden.
  4. Finish Sterk: Wanneer je het laatste deel van je run nadert, probeer dan alles te geven wat je hebt. Als het goed is krijg je vanzelf adrenaline van het bijna aan de finish zijn voor een goed slot.