Ga naar de inhoud
Home » Alles wat je moet weten over een looptienkamp

Alles wat je moet weten over een looptienkamp

  Foto van de looptienkamp van 2015 in Sömmerda, hierop staan de vlaggen van de deelnemende landen.

  Een looptienkamp, ook wel bekend als de runners decathlon, is een uitdagende wedstrijd waarbij deelnemers zich meten over tien verschillende hardloopafstanden, variërend van sprint tot lange afstand. In dit artikel gaan we dieper in op wat een looptienkamp inhoudt en waarom het zo’n boeiende uitdaging is voor hardlopers.

  Wat is een looptienkamp?

  Een looptienkamp is een atletiekwedstrijd waarbij deelnemers in vier dagen tien verschillende hardloopafstanden afleggen op de baan. De afstanden variëren van de kortste sprintafstanden, zoals de 60 meter, tot langere afstanden zoals de 10.000 meter. De dagindeling is als volgt:

  • Dag 1: 60m, 1500m, 400m
  • Dag 2: 100m, 3000m, 800m
  • Dag 3: 200m, 5000m, 1000m
  • Dag 4: Afsluitende 10.000m

  Hoe werkt een looptienkamp?

  De deelnemers starten op elk van de 10 afstanden. De tijden van elke afstand worden omgerekend naar punten, net als bij een gewone meerkamp. Na tien onderdelen worden alle punten bij elkaar opgeteld en wint degene met de meeste punten. Je kan ook zelf berekenen hoeveel punten je op een looptienkamp kan halen!

  Waar vinden looptienkampen plaats?

  Jaarlijks wordt in West-Europa een looptienkamp georganiseerd in het Hemelvaartsweekend. De laatste jaren is dit geweest op verschillende locaties in Duitsland, Nederland, Tsjechië en Frankrijk.

  Wat maakt een looptienkamp zo uitdagend?

  Meedoen aan deze wedstrijd vereist niet alleen fysieke kracht, maar ook strategie en doorzettingsvermogen. De energie moet goed verdeeld worden over de verschillende onderdelen. Daarbij moeten deelnemers zich aanpassen aan verschillende afstanden. Een sprinter zal moeite hebben met de lange afstanden, terwijl een lange afstandsloper juist weer moeite heeft met de sprint. De uitdaging ligt in het vinden van de juiste balans.

  Wie kan deelnemen aan een looptienkamp?

  Looptienkampen staan open voor hardlopers van alle niveaus en leeftijden, van beginners tot ervaren atleten. Het is een geweldige manier om je uithoudingsvermogen en veelzijdigheid als hardloper te testen. Bovenal is het heel erg gezellig met alle verschillende nationaliteiten. Veel deelnemers doen vaker dan een keer mee!

  Mijn eigen ervaring

  Zelf heb ik in 2015 (Sömmerda), 2017 (Hengelo) en 2022 (Potsdam) meegedaan met de looptienkamp. Ik vond het een hele mooie uitdaging en kan iedereen aanraden om mee te doen. Het is wel verstandig, zeker voor de langeafstandslopers, om het sprinten te oefenen. Gezien de impact van de sprint wil je voorkomen dat dat blessures oplevert.