Ga naar de inhoud
Home » Looptienkamp al na 4 onderdelen klaar

Looptienkamp al na 4 onderdelen klaar

  Jurian en Celeste bij de looptienkamp in Toul met de vlag van de looptienkamp.

  À vos marques, prêts… En dan een harde knal van het startschot. Vier dagen lang atletiek in het Franse Toul. Dit Pinksterweekend stond in het teken van de looptienkamp, een evenement dat helaas niet succesvol verliep.

  Wat is een Looptienkamp?

  Zoals de naam al doet vermoeden, loop je tijdens een looptienkamp tien verschillende afstanden op de atletiekbaan. Deze zijn verdeeld over vier dagen:

  • Dag 1: 60m, 1500m, 400m
  • Dag 2: 100m, 3000m, 800m
  • Dag 3: 200m, 5000m, 1000m
  • Dag 4: 10.000m

  Voor elk onderdeel krijg je punten op basis van je gelopen tijd. Degene met de meeste punten na vier dagen wint de looptienkamp! Lees meer over de looptienkamp.

  Elk jaar vindt deze wedstrijd ergens in Europa plaats. De meeste deelnemers hebben al eens eerder meegedaan. Voor sommige deelnemers is het zelfs een jaarlijkse traditie. Dit maakt het evenement niet alleen competitief, maar ook erg gezellig. Dit was mijn vierde keer, na Sömmerda (2015), Hengelo (2017), en Potsdam (2022).

  De variatie aan lopers is groot: van langeafstandslopers die nog nooit in een startblok hebben gestaan, tot sprinters die de 3km als een duurloop zien. En dan heb je nog de middenafstandslopers, met een redelijke sprint en een redelijke lange afstand.

  Dag 1: Een prima start

  Na de openingsceremonie konden we ons opmaken voor de eerste 60 meter van het weekend. Problemen met de tijdwaarneming zorgden voor uitstel, maar na een tweede warming-up konden we echt van start. Ik klokte 8,24 seconden op deze eerste afstand. Een prima begin!

  Even daarna stond de 1500m op het programma. Ondanks de stromende regen liep ik deze in 4:42.00. De afsluitende 400m van de dag liep ik in 57.33 seconden. Beiden geen hele goed tijden voor mij, maar ook zeker niet slecht. Na de eerste dag stond ik in een groepje van zes atleten die qua punten dicht bij elkaar stonden. De derde plek overall en winst in mijn leeftijdscategorie was nog binnen bereik.

  Dag 2: Een vervroegd einde

  Jurian op de grond met een ingezwachtelde hamstring nadat hij een spierscheuring heeft opgelopen op de 100m sprint.

  De zonnige tweede dag begon met de 100m. Na een spannende strijd met een Fransman, won ik mijn serie met 12.90 seconden. Helaas was dit ook meteen het einde. Op de finish schoot er een pijnscheut door mijn hamstring. Nadat de plaatselijke fysio ernaar gekeken had besloot ik al snel dat ik niet door kon gaan met de volgende afstand.

  Later op de dag bleek al snel dat dat verstandig was. Ik kon niet eens meer mijn eigen sokken en schoenen aan of uit doen. In Nederland bleek dat een scheur van 4 cm in mijn hamstring het einde van mijn looptienkamp was.

  Aanmoedigen vanaf de zijlijn

  Hoewel ik niet meer kon deelnemen, heb ik de rest van het weekend de overige deelnemers aangemoedigd. Al met al was het toch een leuk weekend. De sfeer en variatie aan deelnemers maakt van de looptienkamp een mooi evenement. Hopelijk sta ik volgend jaar weer aan de start!

  Nu eerst goed herstellen en met oefeningen van de fysio ervoor zorgen dat ik gauw weer zelf kan hardlopen. Voorlopig zal het bij wandelen en (hopelijk) op korte termijn fietsen blijven.