Ga naar de inhoud
Home » Halve van Nijkerk: PR op de 5km

Halve van Nijkerk: PR op de 5km

  Foto van Jurian Onderdijk bij de 5km bij de Halve van Nijkerk 2023

  Na enkele maanden zonder wedstrijd stond gisteren de 5km bij de Halve van Nijkerk op het programma. Na mijn laatste 5km in januari heb ik ervoor gekozen om nog wat langer op de 5km te focussen en pas in april de focus te verleggen naar de baan. De keuze viel op Nijkerk omdat deze qua timing het beste uit kwam en een gecertificeerd parcours heeft.

  De voorbereiding

  De voorbereiding bestond vooral uit het trainen van meer omvang. Waar ik in januari nog gemiddeld 35km per week liep, waren de laatste 4 weken tussen de 48 en 52km. Door elke week ongeveer 2km toe te voegen merk ik dat het lopen van langere afstanden steeds makkelijker gaat. Uiteraard kan hierdoor niet elke training hard gaan, in tegenstelling de afgelopen jaren heb ik nu soms bewust ook sommige baantrainingen op een lager tempo gelopen. De laatste echte test vorige week was een training van 5 keer 1000m met 400m herstelpauze. Met een gemiddelde tijd van 3:30 per km wist ik dat een PR (was 18:20 uit 2020) moest gaan lukken.

  Van tevoren had ik twijfels tussen twee wedstrijdplannen. De eerste zou simpel zijn, lopen op vermogen. Ik schatte in dat ik een vermogen van 430W wel zou moeten kunnen volhouden bij de 5km. Dan zou er sowieso een PR uit rollen. De laatste dagen voor de wedstrijd schakelde de focus echter meer van lopen op tijd naar lopen op positie. Als alles meezat zou het podium haalbaar moeten zijn o.b.v. de uitslagen van de afgelopen jaren.

  De 5km bij de Halve van Nijkerk

  Aangekomen in Nijkerk was de Halve Marathon zelf al begonnen. Na het vinden van de finish locatie, een groot plein in het midden van het centrum, gingen we op zoek naar de start een paar straten verder. De warming-up heb ik op de eerste 4km van het parcours gedaan. Helaas bleek toen dat het niet bepaald een snel parcours is. Veel bochten, klinkers, drempels, stoepjes en een heel klein stukje off-road. Ook moesten we twee keer onder het spoor door wat resulteerde in nog wat hoogtemeters. De hele wedstrijd en sfeer eromheen leek veel op de helaas niet meer bestaande Van Bank tot Bankloop.

  Na het startschot liepen we met een mannetje of 10 richting de eerste km. Ik zag echter op mijn horloge dat het wel erg hard ging met een gemiddeld vermogen boven de 450W. Toen we voor het eerst onder het spoor doorliepen ontstond er omhooglopend een gaatje tussen de eerste 5 en de rest. Als eerste loper achter de kopgroep kwam ik snel alleen te lopen. Ik merkte dat de kopgroep eigenlijk niet echt uitliep, maar er naar toe lopen zat er ook niet in.

  Na 3km (10:37) was ik nog vrij fris en zag ik dat de kopgroep uit elkaar viel. Er ontstonden dus weer wat mikpunten om naartoe te lopen. In de laatste 500m kwam ik bij de nummer 5 en in de eindsprint merkte ik dat ik nog best veel kracht in de benen had. De laatste 20 seconden liep ik met 2:47/km en ruim 500W dus naar de vijfde plek. De eindtijd van 17:42 was 38 seconden van mijn PR af, doel dus gehaald!

  Kon het sneller?

  Direct na de finish kwamen bij mij wel direct vragen naar boven als “Wat als ik langer bij de kopgroep gebleven was?”, “Wat als ik eerder versneld had?” en “Wat als het parcours gunstiger was?”. Uithijgend op een muurtje raakten we in gesprek met een man van 79. Wij waren langs zijn huis gelopen! Hij was vlak voor ons gefinisht op de halve marathon in 1:50. Niet voor zichzelf, maar hij had een hele groep met een clinic voorbereidt op deze halve marathon en fungeerde als haas. Ooit had hij nog een 30km in Heerde gelopen, verdeeld over 4 rondes. Dat zal een hele tijd geleden zijn, want ik ken het niet. Deze man had meer moeite met zijn lange broek aantrekken dan het voltooien van de halve marathon in 1:50. Hij beantwoorde dan ook onbewust de vragen die in mijn hoofd rondgingen. Die snellere tijd komt vast nog wel een andere keer. En zo niet, dan hoop ik dat ik over 50 jaar zelf na het finishen van een evenement in Heerde aan iemand die nu nog niet geboren is kan vertellen dat ik ooit mijn PR in Nijkerk gelopen heb.