Ga naar de inhoud
Home » Te hoge HRV: Wat betekent dat?

Te hoge HRV: Wat betekent dat?

  Garmin Fenix 6 horloge met een stijgende trendlijn van de HRV meting. Deze eindigt met een hoge HRV van rond de 65.

  Je hebt misschien gemerkt dat je GPS horloge soms aangeeft dat je hartslagvariabiliteit (HRV) hoger is dan normaal. Hoewel dit op het eerste gezicht goed kan lijken, is de interpretatie van HRV niet altijd zo eenvoudig. In dit artikel schrijven we wat een te hoge HRV kan betekenen en hoe betrouwbaar deze metingen zijn op sporthorloges.

  Wat is HRV?

  Hartslagvariabiliteit (HRV) is de variatie in tijd tussen opeenvolgende hartslagen. Het wordt gezien als een indicator van je autonome zenuwstelsel en kan informatie geven over je stressniveau, herstel en algehele gezondheid. Een hogere HRV wordt in het algemeen geassocieerd met een betere conditie en herstel, terwijl een lagere HRV vaak wijst op stress of vermoeidheid.

  De betrouwbaarheid van horloges

  Hoewel moderne horloges, zoals die van Garmin of Polar, HRV kunnen meten, is de nauwkeurigheid van deze metingen soms discutabel. Horloges gebruiken meestal optische sensoren aan de pols, die niet zo nauwkeurig zijn als de elektroden die in medische omgevingen worden gebruikt. Hierdoor kunnen de gemeten waarden variëren en niet altijd een betrouwbaar beeld geven van je werkelijke HRV. De sensoren van horloges maken gebruik van (meestal groen) licht. Wanneer je tijdens het dragen aan de zijkant dat licht kan zien, dan is dat al een verstoring voor sensor.

  Wat Betekent een Hoge HRV?

  Veel tools en apps gaan uit van de veronderstelling dat een hogere HRV tijdens je slaap altijd beter is. Dit is echter niet altijd het geval, zoals blijkt uit onderzoek. Hier zijn een paar scenario’s waarbij de HRV verkeerd geïnterpreteerd kan worden:

  Acuut versus Chronisch

  • Acuut: Een plotselinge stijging in HRV kan soms wijzen op extreme vermoeidheid of herstel van een zware inspanning. Dit betekent niet noodzakelijk dat je klaar bent voor nieuwe inspanningen, maar eerder dat je lichaam hard aan het werk is om te herstellen. Vaak weet je zelf wel of dit het geval is.
  • Chronisch: Een geleidelijke toename van HRV over weken of maanden kan een teken zijn van verbeterde fitheid en adaptatie aan training.

  Stress en Herstel

  Een hoge HRV kan ook optreden als reactie op een stressor zoals een ongeluk of een zware race. In dit geval is je parasympatische zenuwstelsel actief om je te helpen herstellen, wat resulteert in een verhoogde HRV. Dit betekent dan echter niet dat je volledig hersteld bent, maar dat je lichaam nog hard aan het werk is om te herstellen. Ga dus nooit uit van één enkele indicator zoals HRV.

  Kan HRV te hoog zijn?

  Ja, HRV kan dus te hoog zijn. Net zoals een te lage HRV vaak een indicator is van stress of vermoeidheid, kan een abnormaal hoge HRV een signaal zijn dat je lichaam aan het herstellen is van een zware inspanning of stressvolle gebeurtenis. Hier zijn een paar situaties waarbij een hoge waarde niet per se goed nieuws is:

  • Herstel na zware inspanning: Na een zware training of wedstrijd kan je HRV tijdelijk verhoogd zijn terwijl je lichaam herstelt.
  • Stressreactie: Een stressvolle gebeurtenis kan je parasympatische zenuwstelsel activeren, wat resulteert in een hogere HRV.
  • Functionele overreaching: Bij een hoge trainingsbelasting kan een hoge HRV wijzen op een toestand van functionele overreaching. Hierbij past je lichaam zich aan aan de belasting, maar is nog niet volledig hersteld.

  Interpretatie van HRV-metingen

  Het is belangrijk om HRV-metingen tijdens je slaap in context te plaatsen en niet blindelings aan te nemen dat “hoger beter is”. Hier zijn een paar tips om je hartslagvariabiliteit beter te interpreteren:

  • Kijk naar trends, niet naar losse metingen: Een enkele HRV-meting, zowel hoog als laag, kan misleidend zijn. Het is beter om te kijken naar trends over langere periodes.
  • Combineer met andere gegevens: Gebruik HRV in combinatie met andere gegevens zoals rusthartslag, slaapkwaliteit en je eigen subjectieve gevoel.
  • Wees voorzichtig met plotselinge veranderingen: Een plotselinge stijging in HRV kan wijzen op overbelasting of herstel na een zware inspanning. Neem de tijd om te herstellen voordat je weer volle bak gaat trainen.

  Praktische Tips

  1. Gebruik je horloge als hulpmiddel, niet als absoluut meetinstrument: Vertrouw op je eigen gevoel en gebruik de HRV-metingen als een aanvulling, niet als de enige bron van informatie.
  2. Houd een dagboek bij: Noteer je HRV-metingen samen met hoe je je voelt en wat je hebt gedaan qua training en andere activiteiten. Dit kan je helpen patronen te herkennen.
  3. Luister naar je lichaam: HRV kan een nuttige indicator zijn, maar je eigen gevoel blijft de beste gids. Als je je moe voelt, neem dan de tijd om te rusten.

  Conclusie

  Hoewel HRV een waardevolle indicator kan zijn van je algehele gezondheid en herstel, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de interpretatie ervan. Vooral wanneer je afhankelijk bent van metingen van een horloge. Kijk naar het grotere plaatje en gebruik je hartslagvariabiliteit als een van de vele hulpmiddelen om je training en herstel te optimaliseren. Zo kun je beter presteren en blessures voorkomen.