Ga naar de inhoud
Home » Resetten en opnieuw beginnen

Resetten en opnieuw beginnen

  Foto van Jurian Onderdijk hardlopend bij de Sintloop in Heerde.

  Na een teleurstellend baanseizoen was het voor mij tijd om dingen te veranderen. Het hoofd wilde meer dan dat het lichaam aan kon. Resultaat: Hoge rusthartslag, lage HRV en veel kleine pijntjes. In augustus heb ik het dan ook rustig aan gedaan. Na 3 rustige weken met in totaal 13, 9 en 23km ben ik weer rustig op gaan bouwen. Helaas voelde ik al snel dat de rustperiode niet lang genoeg was geweest en heb toen besloten om in september twee weken helemaal niet te trainen. In het begin was dat erg onwennig, maar uiteindelijk was dat wel de juiste keuze.

  Daar kwamen nog enkele rustige weken bij nadat ik eind september mijn kuit verrekte. Een verkeerde landing bij een sprong in de zandbak gaf direct een pijnscheut. Gelukkig kon ik daarna wel fatsoenlijk gaan trainen en ben ik gelukkig blessurevrij gebleven tot het einde van het jaar.

  Kilometers opbouwen

  Het laatste kwartaal van dit jaar bestond uit kilometers maken. Steeds vaker en verder. Waar ik begin oktober nog 20 km liep verdeeld over drie trainingen, loop ik nu weer structureel vijf keer per week. Daarbij loop ik elke week tussen de 40 en 45 kilometer. Dit maal gelukkig wel met een normale rusthartslag en zonder fysieke ongemakken. Dat biedt dus perspectief om op door te bouwen.

  Tussendoor heb ik ook nog enkele wedstrijden gelopen. Ook dat ging met pieken en dalen. Begonnen met een 5km in 19:45 en 15km boven de 1:08, waarbij bij allebei wandelpauzes noodzakelijk waren. Daarentegen staan ook twee goede crossen van 2.5km en een PR op de 10km in 39:32 als haas. Daar moet wel de kanttekening bij gemaakt worden dat ik de afgelopen jaren geen serieuze 10km wedstrijd had gelopen. Maar het biedt wel weer perspectief richting het voorjaar waarin toch het doel is om mijn 5km tijd te gaan verbeteren.

  Jaarafsluiting

  Foto van Jurian Onderdijk bij de Dalli-Run in Heerde van 2023.

  Morgen is voor mij de laatste wedstrijd van het jaar. Er staat 4km bij de Verlichte Cross op het programma. Het parcours van deze wedstrijd is constant op en af en veel draaien en keren. Deze wedstrijd vindt namelijk plaats op de ATB-baan van Oldebroek. Kijken naar tijd, tempo of vermogen heeft dan ook geen zin. Van tevoren niet, tijdens het lopen niet, en na afloop eigenlijk ook niet. Het zal strijden tot de finish worden en als het meezit kan ik het jaar toch nog met een podiumplek afsluiten.