Ga naar de inhoud
Home » Rusthartslag: Het belang voor hardlopers

Rusthartslag: Het belang voor hardlopers

  Vrouw die in bed ligt te slapen om uit te rusten

  Heb je je ooit afgevraagd waarom je hartslag zo’n belangrijke rol speelt in jouw trainingen? Misschien is je hartslag nog wel belangrijker buiten de training! Het belangrijkste voor duursporters is namelijk de rusthartslag. Dit is de hartslag wanneer je in complete rust bent, en het blijkt dat het veel zegt over je huidige conditie. In dit artikel leggen we uit waarom de hartslag in rust van belang is voor hardlopers, en hoe het je kan helpen om je prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.

  Wat is de rusthartslag?

  De rusthartslag is de hartslag van een persoon wanneer deze in complete rust is, bijvoorbeeld wanneer je ontspannen zit of ligt. Het wordt gemeten in slagen per minuut (bpm). Deze meting wordt uitgevoerd nadat je een tijdje hebt gerust, bij voorkeur ’s ochtends direct na het ontwaken. De meeste hedendaagse sporthorloges kunnen je rusthartslag ook meten tijdens je slaap. De rusthartslag is eigenlijk het tegenovergestelde van de maximale hartslag.

  De hartslag in rust is een belangrijke indicator van de algemene conditie en gezondheid van het hart. Over het algemeen geldt: hoe lager je rusthartslag, hoe sterker en efficiënter je hart functioneert. Dit komt omdat een lagere rusthartslag aangeeft dat je hart in staat is om hetzelfde bloedvolume rond te pompen met minder slagen, wat wijst op een betere hartconditie.

  Hoe meet je je rusthartslag?

  Foto van de rusthartslag op een Garmin horloge. Mijn gemiddelde hartslag in rust over de afgelopen 7 dagen was 47, waarbij het schommelt tussen de 45 en 51.

  De makkelijkste manier om je rusthartslag te meten is met een polshorloge met hartslagmeting. Doe deze in rust om en kijk wat die aangeeft. Heb je niet zo’n horloge, volg dan deze stappen:

  1. Kies het juiste moment: Meet je hartslag ’s ochtends direct na het ontwaken. Op dit moment is je lichaam in een ontspannen toestand en zijn externe factoren die je hartslag kunnen beïnvloeden minimaal.
  2. Zorg voor rust: Blijf liggen of zitten en zorg dat je niet gestoord wordt door je partner. Laat je lichaam volledig ontspannen.
  3. Zoek je polsslag: Plaats twee vingers (bij voorkeur je wijs- en middelvinger) aan de binnenkant van je pols, net onder de duim. Je kunt ook je halsslagader aan de zijkant van je nek gebruiken om je hartslag te voelen.
  4. Tel het aantal slagen: Tel gedurende één minuut het aantal hartslagen dat je voelt. Als je eenmaal de hartslagen hebt geteld gedurende een minuut, heb je je rusthartslag.

  Rusthartslag als indicator van fitheid en herstel

  De rusthartslag dient als een uitstekende indicator voor zowel de algehele fitheid van een hardloper als voor het herstel na intensieve inspanning. Door regelmatig je rusthartslag te meten, kun je de voortgang van je fitheid in de loop van de tijd volgen. Als je merkt dat je rusthartslag geleidelijk daalt, kan dit een teken zijn dat je hart sterker wordt en dat je conditie verbetert door regelmatige training.

  Bovendien kan je rusthartslag ook fungeren als een indicator voor je herstelvermogen na intensieve trainingen of wedstrijden. Na een zware inspanning zal je rusthartslag hoger zijn dan normaal als gevolg van de inspanning die je hebt geleverd. Door je rusthartslag in de dagen na een intense training of wedstrijd te monitoren, kun je zien hoe snel je lichaam herstelt. Een snelle terugkeer naar je normale rusthartslag kan wijzen op een goed herstelproces, waardoor je eerder klaar bent voor de volgende training of wedstrijd. Hierbij is het ook belangrijk om je HRV in de gaten te houden.

  Blessurepreventie

  Rusthartslag speelt ook een belangrijke rol bij blessurepreventie voor hardlopers. Wanneer je hartslag in rust hoger is dan normaal, kan dit een teken zijn dat je lichaam nog steeds herstelt van een eerdere training of dat je misschien te veel stress ervaart, zowel fysiek als mentaal. In deze gevallen kan het verstandig zijn om je trainingsbelasting te verminderen en meer rust te nemen.

  Bovendien kan het monitoren van je hartslag je helpen bij het identificeren van tekenen van overtraining. Als je rusthartslag een langere periode hoger is dan normaal, zelfs na rustdagen, kan dit een waarschuwingssignaal zijn dat je lichaam te zwaar belast wordt. Dan loop je een risico op blessures waardoor je er langere tijd uit ligt. In dat geval is het belangrijk om je trainingsschema op maat aan te passen en meer aandacht te besteden aan herstel om blessures te voorkomen.