Ga naar de inhoud
Home » Hoe betrouwbaar is de Garmin raceprognose?

Hoe betrouwbaar is de Garmin raceprognose?

  Raceprognose van Garmin op het Fenix 6 horloge voor de 5km, 10km, halve marathon en marathon.

  Iedereen met een Garmin horloge kent het wel als je door het menu scrolt, de raceprognose. Je horloge voorspelt jouw mogelijke tijd voor de 5km, 10km, halve marathon en hele marathon. Maar hoe betrouwbaar is deze voorspelling? Heel kort door de bocht: De raceprognose van Garmin is erg onbetrouwbaar. Maar heb je er iets aan?

  Mijn ervaring met de raceprognose

  Ik loop al jaren met Garmin horloges. Ik heb onder andere de Garmin Forerunner 225, 235 en 245 gehad. Op dit moment loop ik al zo’n 2 jaar met de Garmin Fenix 6. Deze heb ik zo goed als 24/7 om. Eigenlijk gaat die alleen af bij het douchen en het opladen. Oftewel, het horloge zou alles van mij moeten weten.

  Zoals op de afbeelding te zien is voorspelt mijn horloge op dit moment een 19:20 voor de 5km en 42:05 voor de 10km. Gisteren stond hier nog 19:19 voor de 5km, oftewel hij ziet een kleine achteruitgang. Maar gisteren heb ik een 5km wedstrijd bijna 1 minuut sneller gelopen dan deze voorspelling! Bij een gladde 5km liep ik naar 18:27.

  Nou zou je kunnen zeggen dat Garmin wat tijd nodig heeft om aan te passen, maar dat is ook niet het geval. Twee weken geleden liep ik immers ook al een 5km in 18:54, en toen had ik nog een voorspelling van 19:30. Het enige wat je dus kan zeggen is dat zowel de voorspelling als mijn prestaties vooruit zijn gegaan.

  Ook is het niet alleen de 5km die verkeerd voorspeld is. Anderhalve maand geleden liep ik 39:32 op een 10km, terwijl mijn horloge een tijd rond de 44 minuten voorspelde. Sinds die tijd ben ik alleen maar beter geworden, dus ook de 42 minuten die mijn horloge nu voorspelt lijkt veel te langzaam.

  Voorspelt Garmin altijd te langzaam?

  Bij mij zie je dus dat Garmin structureel te langzaam voorspelt. Maar dat is lang niet altijd zo. Ik hoor me heen ook tegenovergestelde signalen. Een bekende had een voorspelling van 44 minuten op de 10km, maar dat is voor hem zeer onrealistisch. Over een 5km wedstrijd waarin hij maximaal ging deed hij al 23 minuten. Een tijd van 48 minuten op de 10km is waarschijnlijk realistischer.

  Is de raceprognose van Garmin waardeloos?

  Voor ervaren lopers zou ik zeggen dat de voorspelling waardeloos is. Je weet wel ongeveer hoe hard je kan lopen op een wedstrijd op basis van je trainingen. Met de foutmarges die Garmin heeft is je eigen gevoel betrouwbaarder dan het horloge.

  Echter voor beginners kan het wel nuttig zijn. De raceprognose kan een indicatie geven hoe hard je ongeveer kan lopen op een wedstrijd. Als je ziet dat je op een 5km ongeveer een minuut sneller bent dan de prognose, dan is het aannemelijk dat je ongeveer 2 minuten sneller bent dan de prognose op de 10km. Dat is dan een goede leidraad voor het begintempo van de 10km.

  Trend in raceprognose in Garmin Connect

  De trend van mijn raceprognose in Garmin Connect over het afgelopen jaar voor de 5km, 10km, halve marathon en marathon.

  In bovenstaande afbeelding zie je de trend in mijn raceprognose van het afgelopen jaar. Deze is in Garmin Connect te vinden bij “rapporten”. In augustus en september heb ik bewust wat minder getraind en rust gehouden. Je ziet dan ook direct dat de voorspelling hard naar beneden zakt vanwege minder trainingsvolume. Ook daarin denk ik dat Garmin dit effect overschat. Ondanks dat ik minder trainde ging mijn niveau niet zo hard naar beneden als in het plaatje zichtbaar is.

  Mijn pr op de 5km liep ik begin april. Daarbij staat het blauwe bolletje op 3:57/km. Ik liep uiteindelijk 3:32/km. Ook dat is een verschil van dag en nacht. Als ik verder terugkijk in mijn statistieken dan zie ik dat mijn voorspelling eigenlijk nooit in de buurt van realistisch is geweest. Gebruik de raceprognose van Garmin dus met gezond verstand.

  Wil je toch een tool die aan de hand van je trainingen voorspelt hoe snel je kan lopen op een wedstrijd, dan zijn de voorspellingen van Stryd een stuk betrouwbaarder!

  Tags: