Ga naar de inhoud
Home » Hoe betrouwbaar is de Stryd voorspelling?

Hoe betrouwbaar is de Stryd voorspelling?

  Overzicht van mijn voorspelling van Stryd voor de mijl, 5km, 10km, halve marathon en marathon. Deze staan in het capabilities scherm.

  Als je een Stryd hebt dan heb je in de app vast wel eens het capabilities scherm gezien. In dit overzicht voorspelt de Stryd wat je op een mijl, 5km, 10km, halve marathon en hele marathon kan lopen. Deze raceprognose geeft een indicatie hoe hard je kan gaan lopen, maar hoe betrouwbaar is deze voorspelling?

  Mijn ervaring met de voorspelling van Stryd

  Ik loop nu bijna 1,5 jaar met een Stryd Next Gen, dus ik heb inmiddels wel wat ervaring er mee opgebouwd. Voor mij zijn de Stryd voorspellingen best accuraat. Bijvoorbeeld, voor mijn recente 5 kilometer race gaf Stryd een voorspelling van 17 minuten en 49 seconden met een foutmarge van 21 seconden. Ik finishte uiteindelijk met een tijd van 18 minuten en 6 seconden, wat netjes binnen die foutmarge valt. Bovendien had ik het gevoel dat ik iets te hard begonnen was en dat ik dus nog wel iets harder gekund had, wat mij dichter bij de 17:49 brengt.

  Maar als ik de mijl bekijk, dan voorspelt Stryd een tijd van 5 minuten en 19 seconden, terwijl ik er vrij zeker van ben dat ik de mijl wel onder de 5 minuten kan lopen op dit moment. Ik besef mij echter dat mijn training de laatste tijd vooral gericht was op langere afstanden. Hierdoor heb ik weinig snelheidswerk gedaan op afstanden tussen 400 meter en 1500 meter. Dit verklaart waarschijnlijk het verschil tussen mijn verwachting en de voorspelling van Stryd op de mijl. Stryd baseert deze voorspellingen namelijk op je critical power en de power duration curve, en als er dus geen snelle tijden rond die afstand zijn, dan kan die zich daar ook niet op baseren.

  Voor de langere afstanden denk ik dat de voorspelling wel realistisch is, al vermoed ik wel dat ik aan de grenzen van de foutmarges zit. De voorspelling voor de marathon neem ik niet zo serieus. Mijn langste training van de afgelopen maanden is 21km. Het is dan ook logisch dat Stryd de marathon niet goed kan voorspellen, als ik ook niet in de buurt van die afstand gelopen heb. Al met al vind ik de voorspelling van Stryd wel een stuk beter dan de raceprognose van Garmin.

  Voorspelt Stryd altijd te snel?

  Bij mij zie je dat Stryd structureel iets te snel voorspelt, behalve op de mijl. Dat komt vermoedelijk doordat ik een anaerober type loper ben, oftewel ik ben sneller op de korte afstanden door mijn achtergrond als baanatleet. De voorspelling van lopers die het juist heel erg van hun uithouding moeten hebben is juist iets te langzaam. Maar over het algemeen, als je de Stryd gebruikt het voor veel verschillende type trainingen, dan voorspelt Stryd de prestaties binnen de foutmarges.

  Hoe kun je de voorspelling van Stryd gebruiken?

  Voor ervaren lopers is de voorspelling eigenlijk waardeloos. Je weet wel ongeveer hoe hard je kan lopen op een wedstrijd op basis van je trainingen en andere wedstrijden. De foutmarges van Stryd zijn zo ruim dat je er ook niet vanuit kan gaan voor je wedstrijdtempo.

  Voor beginners zijn deze voorspellingen nuttiger. Het is een indicatie hoe hard je ongeveer kan lopen op een wedstrijd. Als je ziet dat je op een 5km ongeveer een minuut sneller bent dan de prognose, dan is het aannemelijk dat je ongeveer 2 minuten sneller bent dan de voorspelling op de 10km. Dat is dan een goede leidraad voor het begintempo van de 10km.

  Stryd capabilities niet zichtbaar

  Op dit moment (maart 2024) is het niet mogelijk om de voorspelling van de Stryd in het dashboard via de browser te zien. Hiervoor moet je de app downloaden op je telefoon. In de Stryd app staan de voorspellingen onderaan op de Summary pagina.

  Als je ze ook daar niet ziet staan, dan heb je waarschijnlijk je Stryd pas sinds kort. Stryd heeft informatie nodig van meerdere trainingen om te kunnen voorspellen. Wanneer je de eerste voorspelling hebt, dan zul je zien dat deze in het begin nog een aantal keer behoorlijk wordt bijgesteld. Het is verstandig om voordat je je eerste wedstrijd gelopen hebt, deze voorspelling niet te serieus te nemen. Waarschijnlijk kun je dan sneller dan je voorspelling.

  Tags: